Το έργο βρίσκεται σε γωνιακό οικόπεδο στη λεωφόρο Συγγρού, μεταξύ του κέντρου της Αθήνας και της παραλίας. H θέση του είναι εξαιρετικά προνομιακή, καθώς πλαισιώνεται από τα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής (των Mario Botta και Μόρφως Παπανικολάου - Ρένας Σακελλαρίδου), τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (των Architecture Studio) και το Athenaeum Intercontinental (του Ιάσονα Ρίζου), σε έναν σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό κόμβο στην πόλη.


Η σύγχρονη ερμηνεία κλασικών χωρικών αναλόγων και η χρήση τοπικών υλικών έχουν στόχο να προσδώσουν στο σύνολο μια χαρακτηριστικά αθηναϊκή ταυτότητα. Δύο οκταώροφα κτίρια επενδύονται με κατακόρυφες μαρμάρινες περσίδες σε προσεκτικά μελετημένες γωνίες, ώστε να αιχμαλωτίζουν το μοναδικό φως της Αθήνας και να σκηνοθετούν ένα παιχνίδι προσανατολισμένης θέας προς την πόλη, τα βουνά και την Ακρόπολη. Ο χειρισμός της κορυφογραμμής του χαμηλότερου κτιρίου οδηγεί το βλέμμα από τη λεωφόρο Συγγρού προς την κύρια είσοδο, στην οδό Λαγουμιτζή. Στο επίπεδο του δρόμου, η στοά ακολουθεί τον ίδιο προσανατολισμό, σε συνδυασμό με μια νέα δεντροστοιχία, που προσφέρει σκιά και παράλληλα δημιουργεί ένα μαλακό όριο στο συγκρότημα. Η κοινή είσοδος στο συγκρότημα σηματοδοτείται από το περιστύλιο, εξασφαλίζοντας θέες προς τον νέο κήπο, με αναφορές στις παραδοσιακές ελληνικές αυλές.

 

Η χρήση υλικών που περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό προϊόντα ανακύκλωσης, όπως οι χαλύβδινες ενισχύσεις και οι κατασκευές της όψης, μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα του συγκροτήματος.


Ο σχεδιασμός βιωσιμότητας του έργου, που στόχο έχει την πιστοποίηση LEED Gold, λαμβάνει υπόψη τα τοπικά κλιματολογικά δεδομένα, χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο τη δημιουργία φυσικής σκίασης. Στο εσωτερικό εγκαθίσταται σύστημα κλιματισμού με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Η ισχυρή παρουσία βλάστησης στους ψηλότερους ορόφους και το φυτεμένο δώμα ενισχύουν επιπλέον τη βιοποικιλότητα και μειώνουν σημαντικά τις απαιτήσεις ψύξης. Η χρήση υλικών που περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό προϊόντα ανακύκλωσης, όπως οι χαλύβδινες ενισχύσεις και οι κατασκευές της όψης, μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα του συγκροτήματος. Η επιλογή τους γίνεται στη βάση της εκτίμησης του κύκλου ζωής τους, οπότε λαμβάνεται υπόψη και αξιολογείται η περιεκτικότητα του έργου σε άνθρακα. Ο πυρήνας και η όψη σχεδιάζονται με τρόπο που εξασφαλίζει την καλύτερη κατανομή του φυσικού φωτισμού, ενώ ανοιγόμενα παράθυρα επιτρέπουν τον άφθονο φυσικό αερισμό. Η κατάφυτη αυλή, η οποία σε υποδέχεται στο συγκρότημα, λειτουργεί ως όαση κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων των εργαζομένων, ως χώρος συναντήσεων και ως τοποθεσία για υπαίθριες εκδηλώσεις.

 

Bennetts Associates &  Divercity Architects: Ένα νέο κτίριο-ορόσημο στο κέντρο της Αθήνας

 

Bennetts Associates &  Divercity Architects: Ένα νέο κτίριο-ορόσημο στο κέντρο της Αθήνας

 

Bennetts Associates &  Divercity Architects: Ένα νέο κτίριο-ορόσημο στο κέντρο της Αθήνας

 

Bennetts Associates &  Divercity Architects: Ένα νέο κτίριο-ορόσημο στο κέντρο της Αθήνας

 

Ομάδα Έργου 

Developer: Dimand, Prodea Investments, EBRD


Αρχιτεκτονική μελέτη: Bennetts Associates &  Divercity Architects 


Στατική μελέτη: Παγώνης - Πολυχρονόπουλος - Kινάτος 


Μηχανολογική μελέτη: INSTA Consulting Engineers 


Μελέτη φωτισμού: Lighting Architecture


Αρχιτεκτονική τοπίου: Έλλη Παγκάλου και Συνεργάτες 


Μελέτη πυρασφάλειας: Β. & Τ. Πυργιώτης & Θεοφάνης Ρούσσας


Σύμβουλος ακουστικής: Χ. Μωραϊτης, Γ. Χατζηγεωργίου


Σύμβουλος LEED: D-CARBON


Σύμβουλος συγκοινωνιολόγος: DROMOS Consulting 


Φωτορεαλισμός: Divercity Architects