Η πρόσφατα ολοκληρωμένη βιβλιοθήκη Norwell βρίσκεται σε ένα μεγάλο, πολύ δασώδη, υγροβιότοπο, μακριά από τα εμπορικά και αστικά κέντρα της πόλης. Έξω από την Μασσαχουσέτη σε αντίθεση με άλλα αστικά και προαστιακά κτίρια που ανταποκρίνονται στο κατασκευαστικό ύφος της πόλης στην οποία βρίσκονται, αυτή η βιβλιοθήκη δίνει μια αρχιτεκτονική απάντηση συνομιλώντας με τη φυσική ομορφιά του περιβάλλοντος χώρου που αποτελεί μεγάλη έμπνευση.  

 

Καθώς οι δημόσιες βιβλιοθήκες μετατρέπονται σε κέντρα πολιτισμού, αυτό το κτίριο σχεδιάστηκε για να είναι ένα προσβάσιμο, προσιτό και φιλόξενο κέντρο της κοινότητας, εμπλέκοντας τους κατοίκους ώστε να αποκτήσουν ένα νέο κέντρο συνάντησης, χαλάρωσης και γνώσης.

 

Οι τρεις πτέρυγες του κτιρίου -για ενήλικες, παιδιά και την κοινότητα- οργανωμένες γύρω από έναν κήπο στην κεντρική αυλή σχεδιάστηκαν για να μεγιστοποιήσουν την είσοδο και τη διάχυση του φυσικού φωτός. Η αλλαγή κλίμακας από την οικεία αυλή και το μικρό λόμπι προς τα ευρύχωρα αναγνωστήρια, που όλα έχουν προσανατολισμό προς τον εξωτερικό χώρο, δημιουργεί μια νέα δυνατότητα της απόλαυσης της θέας στα απέραντα γύρω δάση.

 

Καθώς οι δημόσιες βιβλιοθήκες μετατρέπονται σε κέντρα πολιτισμού, αυτό το κτίριο σχεδιάστηκε για να είναι ένα προσβάσιμο, προσιτό και φιλόξενο κέντρο της κοινότητας, εμπλέκοντας τους κατοίκους ώστε να αποκτήσουν ένα νέο κέντρο συνάντησης, χαλάρωσης και γνώσης.

 

Σχεδιασμένο με γνώμονα την ευελιξία, η μία πτέρυγα του κτιρίου είναι προσβάσιμη για κοινόχρηστη χρήση όλες τις ώρες, ενώ η υπόλοιπη βιβλιοθήκη είναι κλειστή.

 

Η εμφανής δομή της ξυλείας, που αποτελείται από δοκάρια και κολώνες και ξύλινη οροφή, συνδέει τη βιβλιοθήκη με το δασώδες περιβάλλον γύρω της και τονίζει μια αίσθηση ζεστασιάς στο εσωτερικό. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι τοπικά και από ανανεώσιμες πηγές κυρίως βότσαλα από πλάκες του Βερμόντ και επένδυση από κέδρο. Η σχιστόλιθος επιλέχθηκε ως η κύρια επένδυση τοίχων για την ανθεκτικότητα και την αντοχή στην υγρασία ενώ το πράσινο χρώμα του συμπληρώνει το φυσικό περιβάλλον. Τα εκτεταμένα παράθυρα της βιβλιοθήκης παρέχουν άπλετο φως ημέρας και δύο βεράντες ανάγνωσης επιτρέπουν στους επισκέπτες να βιώσουν και να απολαύσουν το εξωτερικό περιβάλλον.

 

Δεδομένης της ευαίσθητης θέσης των υγροτόπων, η διαχείριση των ομβρίων υδάτων έχει εκτιμηθεί πολύ στον σχεδιασμό, ώστε να μη διαταραχθεί το γύρω περιβάλλον.

 

Έγιναν μεγάλες προσπάθειες σε συνεργασία με την τοπική Επιτροπή Διατήρησης για την εξισορρόπηση των νέων διαταραχών έναντι του αποκατεστημένου υγροτόπου, κάτι που σημαίνει ότι ο κεντρικός κήπος του κτιρίου που συλλέγει νερό της βροχής από τις εσωτερικές κεκλιμένες στέγες χρησιμεύει για να φιλτράρει την απορροή του και να επιβραδύνει την τελική απελευθέρωσή του στους γύρω υγρότοπους.

 

Η ξύλινη δημόσια βιβλιοθήκη Νόργουελ στην καρδιά ενός υγροβιότοπου
Φωτο: Chuck Choi Architectural Photography

 

Η ξύλινη δημόσια βιβλιοθήκη Νόργουελ στην καρδιά ενός υγροβιότοπου
Φωτο: Chuck Choi Architectural Photography

 

Η ξύλινη δημόσια βιβλιοθήκη Νόργουελ στην καρδιά ενός υγροβιότοπου
Φωτο: Chuck Choi Architectural Photography

 

Η ξύλινη δημόσια βιβλιοθήκη Νόργουελ στην καρδιά ενός υγροβιότοπου
Φωτο: Chuck Choi Architectural Photography
Η ξύλινη δημόσια βιβλιοθήκη Νόργουελ στην καρδιά ενός υγροβιότοπου
Φωτο: Chuck Choi Architectural Photography
 

 

Η ξύλινη δημόσια βιβλιοθήκη Νόργουελ στην καρδιά ενός υγροβιότοπου
Φωτο: Chuck Choi Architectural Photography

 

Η ξύλινη δημόσια βιβλιοθήκη Νόργουελ στην καρδιά ενός υγροβιότοπου
Φωτο: Chuck Choi Architectural Photography

 

Η ξύλινη δημόσια βιβλιοθήκη Νόργουελ στην καρδιά ενός υγροβιότοπου
Φωτο: Chuck Choi Architectural Photography

 

Η ξύλινη δημόσια βιβλιοθήκη Νόργουελ στην καρδιά ενός υγροβιότοπου
Φωτο: Chuck Choi Architectural Photography

 

Η ξύλινη δημόσια βιβλιοθήκη Νόργουελ στην καρδιά ενός υγροβιότοπου
Φωτο: Chuck Choi Architectural Photography

 

Η ξύλινη δημόσια βιβλιοθήκη Νόργουελ στην καρδιά ενός υγροβιότοπου
Φωτο: Chuck Choi Architectural Photography

 

Η ξύλινη δημόσια βιβλιοθήκη Νόργουελ στην καρδιά ενός υγροβιότοπου
Φωτο: Chuck Choi Architectural Photography

 

Η ξύλινη δημόσια βιβλιοθήκη Νόργουελ στην καρδιά ενός υγροβιότοπου
Φωτο: Chuck Choi Architectural Photography

 

Η ξύλινη δημόσια βιβλιοθήκη Νόργουελ στην καρδιά ενός υγροβιότοπου
Φωτο: Chuck Choi Architectural Photography

 

Η ξύλινη δημόσια βιβλιοθήκη Νόργουελ στην καρδιά ενός υγροβιότοπου
Φωτο: Chuck Choi Architectural Photography
Η ξύλινη δημόσια βιβλιοθήκη Νόργουελ στην καρδιά ενός υγροβιότοπου
Φωτο: Chuck Choi Architectural Photography
 

 

Η ξύλινη δημόσια βιβλιοθήκη Νόργουελ στην καρδιά ενός υγροβιότοπου
Φωτο: Chuck Choi Architectural Photography

 

Η ξύλινη δημόσια βιβλιοθήκη Νόργουελ στην καρδιά ενός υγροβιότοπου
Φωτο: Chuck Choi Architectural Photography

 

Η ξύλινη δημόσια βιβλιοθήκη Νόργουελ στην καρδιά ενός υγροβιότοπου
Φωτο: Chuck Choi Architectural Photography