Το Fridays For Future Greece οργανώνει για ακόμα μια χρονιά τη μαθητική κινητοποίηση για το κλίμα την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στις 17:00 στο Σύνταγμα.

 

Πρόκειται για μια παγκόσμια μαθητική κινητοποίηση, με τους μαθητές να αφήνουν για λίγο τις αίθουσες του σχολείου και να διαδηλώνουν έξω από τα κοινοβούλια  ζητώντας περιβαλλοντική δικαιοσύνη από τις κυβερνήσεις.

 

Φέτος, μετά το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη χώρα μας, με τη θερμοκρασία να σπάει ρεκόρ 50 χρόνων, τις πυρκαγιές και την ξηρασία, η ανάγκη ανάληψης δράσης για ένα πιο βιώσιμο μέλλον φαίνεται να είναι απαραίτητη.

 

Στην Ελλάδα το κίνημα ξεκίνησε το 2019 όταν και δημιουργήθηκε το Fridays For Future Greece. Η μαθήτρια Αριάδνη, όπως και η μεγαλύτερη αδελφή της, Μαρία Παπαθεοδώρου, επηρεασμένες από την έκκληση της πρωτεργάτριας του κινήματος στη Σουηδία, Γκρέτα Τούνμπεργκ για δράση, οργάνωσαν την πρώτη κινητοποίηση στη χώρα μας μέσα από τα social media.

 

Πλήθος μαθητών συμμετείχε στην κινητοποίηση (η οποία γίνεται την ίδια μέρα σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, όπου υπάρχει το ίδιο κίνημα), κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «για να σας δώσουμε ένα μάθημα χάνουμε τα δικά μας» και διαδήλωσε στην Αθήνα απαιτώντας άμεση δράση από τις κυβερνήσεις για να αποτραπεί η περαιτέρω υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή.

 

Το Σύνταγμα αυτή την Παρασκευή θα γεμίσει ξανά με νέους με ζωγραφισμένα πρόσωπα, με χάρτινα πανό τα οποία απαιτούν «System change Not climate change» ενώ το πράσινο και μπλε χρώμα της γης μας θα κυριαρχεί παντού θυμίζοντάς μας την ομορφιά της φύσης που επιλέγουμε να χειριζόμαστε με απληστία.

 

Η οργανωτική ομάδα του Friday For Future, αν και ολιγομελής, αποτελείται από 20χρονους που θέλουν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για θέματα σχετικά με την καταστροφή του περιβάλλοντος και είναι ανοιχτοί σε όποιον ενδιαφέρεται να συμβάλει εθελοντικά στο έργο τους. 

 

Jay Raissis
Jay Raissis

Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ελληνικής ομάδας στην Αθήνα, Jay Raissis, «πριν από τον κορωνοϊό προσπαθούσαμε να κάνουμε ενημερωτικές δράσεις πάνω σε διάφορα περιβαλλοντικά θέματα κάθε Παρασκευή».

 

Με μια ματιά στο Instagram τους, πράγματι βλέπεις δράσεις σχετικές με την ηθική μόδα, online ομιλίες και αναλυτική ενημέρωση για τους λόγους της κινητοποίησης στις 24 Σεπτεμβρίου.

 

H ομάδα του Fridays For Future φέτος οργανώνει την κινητοποίηση έχοντας τη στήριξη της Πρωτοβουλίας Νέων. Η Πρωτοβουλία Νέων είναι μια δυναμική ανεξάρτητη οργάνωση που πραγματοποιεί δράσεις σε όλη τη χώρα σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος και όχι μόνο.

 

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Αποστολάκης, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης, «τον Αύγουστο του 2019 γίναμε συνδιοργανωτές με τη Fridays For Future, έγινε μια αύξηση μελών στην ομάδα μας μέσα στην καραντίνα και φέτος συνεχίζουμε».

 

Παρόμοιες συγκεντρώσεις, εκτός από αυτή στην Αθήνα, έχουν οργανωθεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας όπως η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο, αλλά και μια μουσική διαμαρτυρία στην Κέρκυρα.

 

«Η κλιματική κρίση αποτελεί πλέον υπαρξιακό ζήτημα το οποίο θα επηρεάσει δυσανάλογα τη γενιά μας. Το κάλεσμά μας απευθύνεται σε όλους. Σε όποιον θέλει στο μέλλον να κοιτάζει τα νέα άτομα στα μάτια ξέροντας ότι έκανε ό,τι μπορούσε για εκείνα» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωσή τους.

 

Αριάδνη και Μαρία Παπαθεοδώρου
Η μαθήτρια Αριάδνη, όπως και η μεγαλύτερη αδελφή της, Μαρία Παπαθεοδώρου, επηρεασμένες από την έκκληση της πρωτεργάτριας του κινήματος στη Σουηδία, Γκρέτα Τούνμπεργκ  για δράση, οργάνωσαν την πρώτη κινητοποίηση στη χώρα μας μέσα από τα social media. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Το κίνημα είναι βέβαια παγκόσμιο και συγκροτείται από τους νέους για νέους που επιλέγουν να διαμαρτυρηθούν, ο καθένας στη δική του χώρα.

 

«Αυτό που με ώθησε να συμμετάσχω στην κινητοποίηση του 2019 είναι πως το Fridays For Future είναι από τις λίγες διαμαρτυρίες παγκοσμίως που είναι τόσο ειρηνικές. Πέρα από την κινητοποίηση, οι οργανωτές είναι εκεί για να ενημερωθείς για όποιο ζήτημα άπτεται της περιβαλλοντικής καταστροφής, χωρίς να σε κάνουν να νιώσεις άσχημα για όσα δεν γνωρίζεις.To Fridays For Future όλο και θα δυναμώνει για τα μηνύματα που προωθεί και για τον τρόπο που το κάνει» αναφέρει η 23χρονη Ευαγγελία Κύρκου, απόφοιτη του Παντείου Πανεπιστημίου που θα παραβρεθεί και φέτος στην κινητοποίηση.

 

Ο Ερνάν Καμπράλ από την άλλη, φοιτητής Πολυτεχνείου στο μακρινό Μοντεβιδέο και χρόνια υποστηρικτής του κινήματος, θεωρεί πως είναι χρήσιμο να υπάρχει όλο και περισσότερος κόσμος στις κινητοποιήσεις για να καταφέρουν να πείσουν από κάθε άκρη του πλανήτη τις κυβερνήσεις για άμεσα μέτρα. «Θα είναι κρίμα να χάσουμε έναν τόσο ζωντανό πλανήτη» λέει. 

 

Το Σύνταγμα αυτή την Παρασκευή θα γεμίσει ξανά με νέους με ζωγραφισμένα πρόσωπα, με χάρτινα πανό τα οποία απαιτούν «System change Not climate change» ενώ το πράσινο και μπλε χρώμα της γης μας θα κυριαρχεί παντού θυμίζοντάς μας την ομορφιά της φύσης που επιλέγουμε να χειριζόμαστε με απληστία.

 

Το Fridays For Future αποτελεί μέρος ενός ελπιδοφόρου νέου κύματος αλλαγών που μας καλεί να συγχρονιστούμε με νέους από όλο τον κόσμο, δίνοντας ραντεβού μαζί τους αυτή την Παρασκευή στις πέντε το απόγευμα.