Τα τελευταία τρία χρόνια, το Facebook στο οποίο ανήκει το Instagram διεξάγει μελέτες για το πώς η εφαρμογή επηρεάζει τα εκατομμύρια των νέων χρηστών του. Επανειλημμένα, οι ερευνητές της εταιρείας διαπίστωσαν ότι το Instagram είναι επιβλαβές για ένα μεγάλο ποσοστό νέων, κυρίως έφηβα κορίτσια.

 

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η Wall Street Journal, το Instagram επηρεάζει σημαντικά την ψυχική υγεία των νεαρών κοριτσιών.

 

«Το 32% των εφήβων κοριτσιών είπαν ότι όταν ένιωθαν άσχημα με το σώμα τους, το Instagram τα έκανε να αισθάνονται χειρότερα», ανέφεραν οι ερευνητές σε παρουσίαση διαφανειών του Μαρτίου του 2020 που δημοσιεύτηκε στον εσωτερικό πίνακα μηνυμάτων του Facebook, και «αλιεύτηκε» από τη Wall Street Journal.

 

«Οι συγκρίσεις στο Instagram μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι νέες γυναίκες βλέπουν και περιγράφουν τον εαυτό τους» σημειώνεται μεταξύ άλλων. 

 

«Κάνουμε χειρότερη την εικόνα του σώματος για ένα στα τρία έφηβα κορίτσια», αναφέρει έγγραφο της εταιρείας από το 2019, συνοψίζοντας κομμάτι της σχετική έρευνα. «Οι έφηβοι κατηγορούν το Instagram για την αύξηση του ποσοστού άγχους και κατάθλιψης», τονίζει άλλο έγγραφο. 

 

Σημειώνεται ότι πάνω από το 40% των χρηστών του Instagram είναι 22 ετών και κάτω, ενώ περίπου 22 εκατομμύρια έφηβοι συνδέονται στο Instagram στις ΗΠΑ κάθε μέρα, σε σύγκριση με πέντε εκατομμύρια εφήβους που συνδέονται στο Facebook. Κατά μέσο όρο, οι έφηβοι στις ΗΠΑ περνούν 50% περισσότερο χρόνο στο Instagram από ό,τι στο Facebook.

 

Στο πλαίσιο αυτό, οι έφηβοι και οι νέοι είναι ζωτικής σημασίας για τα ετήσια έσοδα της εταιρείας που ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Επί του παρόντος το Facebook δεν έχει φέρει στη δημοσιότητα τα ευρήματα της συγκεκριμένων ερευνών. 

 

«Οι έρευνες τις οποίες έχουμε κάνει δείχνουν ότι η χρήση εφαρμογών social media για τη σύνδεση με άλλους μπορεί να έχει οφέλη για την πνευματική υγεία», είχε πει ο CEO του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, όταν ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών κατά τη διάρκεια κατάθεσής του στο Κογκρέσο, τον Μάρτιο. 

 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal