Δύο Αμερικανοί ερευνητές που ανέπτυξαν την τεχνολογία mRNA στην οποία βασίζεται τόσο το εμβόλιο της Moderna όσο και της Pfizer κατά του κορωνοϊού κέρδισαν ένα διάσημο ιατρικό βραβείο την Παρασκευή, γνωστό και ως το «Νόμπελ της Αμερικής».

 

Οι καθηγητές Ντρού Γουάισμαν και Κάταλιν Καρίκο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια μοιράστηκαν το βραβείο κλινικής ιατρικής έρευνας ονόματι «Lasker» για το έργο τους στην ανάπτυξη τεχνολογίας mRNA.

 

«Αυτή η ανακάλυψη επέτρεψε την ταχεία ανάπτυξη εξαιρετικά αποτελεσματικών εμβολίων κατά της Covid-19. Εκτός από την παροχή ενός εργαλείου για την εξάλειψη μιας καταστροφικής πανδημίας, η ανακάλυψη τροφοδοτεί και την πρόοδο προς τη θεραπεία και την πρόληψη σειράς διαφορετικών ασθενειών», ανέφερε σε ανακοίνωση το ίδρυμα Lasker. 

 

Από την πλευρά του, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια τόνισε ότι «ο παγκόσμιος αντίκτυπος και η αναγνώριση του έργου του Γουάισμαν και της Καρίκο έχει τις ρίζες του στην πολυετή έρευνά τους στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια που διερευνούσαν το mRNA ως πιθανή θεραπεία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

 

Η χρήση του RNA είναι ένας ασφαλής τρόπος για την παραγωγή εμβολίων, πρόσθεσε το Πανεπιστήμιο. «Σε αντίθεση με το DNA, το mRNA δεν απειλεί τη γονιδιωματική ακεραιότητα του κυττάρου-δέκτη επειδή δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο χρωμόσωμα» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

 

Οι δύο ερευνητές θα κληθούν τώρα να μοιραστούν το έπαθλο των 250.000 που θα τους δώσει το ίδρυμα για τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

 

Το βραβείο Lasker έχει απονεμηθεί στο παρελθόν σε σημαντικά ονόματα της ιατρικής κοινότητας  ανάμεσά τους και ο Άντονι Φάουτσι

 

Με πληροφορίες από CNN