Ρωσικό δικαστήριο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επέβαλε πρόστιμο σε Facebook και Twitter, για τη μη διαγραφή περιεχομένου που η Μόσχα θεωρεί παράνομο.

 

Το Επαρχιακό Δικαστήριο του Ταγκάνσκι δήλωσε ότι στο Facebook επιβλήθηκαν πέντε πρόστιμα συνολικού ύψους 21 εκατ. ρούβλια δηλαδή 287.850 δολ. Στο Twitter επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα συνολικού ύψους 5 εκατ. ρούβλια, αντίστοιχα.

 

Πρόστιμο επιβλήθηκε και στο Telegram, ύψους 9 εκατ. ρούβλια, όπως ανέφερε το δικαστήριο.

 

Το Facebook, το Twitter και το Telegram δεν σχολίασαν σχετικά.

 

Οι ενέργειες της Μόσχας για την ενίσχυση του ελέγχου της στο διαδίκτυο περιελάβανε μια κίνηση που απαιτεί από ξένες εταιρείες ίντερνετ να ανοίξουν γραφεία στη Ρωσία και να αποθηκεύσουν τα προσωπικά δεδομένα των Ρώσων στην επικράτειά της. 

 

Την Τρίτη, η κυβέρνηση δημοσίευσε τα σχέδιά της για την επιβολή νέων φόρων στις ψηφιακές υπηρεσίες ξένης ιδιοκτησίας, μια κίνηση που αποσκοπεί στην υποστήριξη του εγχώριου τεχνολογικού της τομέα. 

 

Υπενθυμίζεται ότι, τον Μάρτιο, η κρατική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών Roskomnadzor άρχισε να εμποδίζει την ταχύτητα του Twitter, με την αιτιολογία ότι δεν είχε αφαιρέσει αρκετά γρήγορα απαγορευμένο υλικό, κατά τη Μόσχα.

 

Οι υπηρεσίες διαδικτύου δέχονται αυξανόμενη πίεση ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Ρωσίας στις 17-19 Σεπτεμβρίου. Η Roskomnadzor προσπαθεί να αποκλείσει ιδιωτικά δίκτυα (VPN) και διαδικτυακούς πόρους που συνδέονται με τον υπό κράτηση επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι.

 

Οι υπηρεσίες προσπαθούν να περιορίσουν την πρόσβαση σε μια εφαρμογή που η ομάδα του Ναβάλνι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για να οργανώσει μια τακτική ή «έξυπνη» εκλογική εκστρατεία, σύμφωνα με πληροφορίες.

 

Το δίκτυο των ακτιβιστών που στηρίζουν τον Ναβάλνι απαγορεύτηκε αυτό το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια μιας πολιτικής καταστολής στη Ρωσία.

 

Παράλληλα, η αρμόδια ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία δήλωσε την Τρίτη ότι θέλει να υποχρεώσει την Google να συμμορφωθεί με δικαστική απόφαση, που απαγορεύει τις αναφορές στη φράση «έξυπνη ψηφοφορία» στο σύστημα αναζήτησης λέξεων -κλειδιών, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, η οποία επικαλείται πηγή που γνωρίζει το θέμα, κρατικοί δικαστικοί επιμελητές συναντήθηκαν αργά την Δευτέρα το βράδυ με το τοπικό προσωπικό της Google.

 

Η εταιρεία δεν έχει σχολιάσει σχετικά.

 

Με πληροφορίες του Reuters