Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στη Βραζιλία κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, μία εβδομάδα μετά την αιματηρή επιχείρηση της αστυνομίας σε φαβέλα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 28 άνθρωποι.«Ούτε σφαίρα, ούτε πείνα, ούτε COVID. Ο μαύρος λαός θέλει να ζήσει!», ήταν από τα συνθήματα των διαδηλωτών, που φορούσαν μάσκες και τηρούσαν αποστάσεις. Αίτημά τους να μπει ένα τέλος στις διακρίσεις σε βάρος των μαύρων και των μιγάδων – του 55% του πληθυσμού της χώρας των 212 εκατομμυρίων κατοίκων – την ημέρα που επισήμως η Βραζιλία τιμά την επέτειο από το τέλος της δουλείας, το 1888.

 

Στην πορεία που έγινε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, οι διαδηλωτές κρατούσαν κεριά και πλακάτ με συνθήματα όπως «Εναντίον της γενοκτονίας, η εξέγερση είναι δίκαιη», «Μην σκοτώνεις εμένα, σκότωσε τον ρατσισμό», ή «Δικαιοσύνη για τη Ζακαρέζινιου», τη φαβέλα όπου έγινε η φονική επιδρομή της αστυνομίας.

 

Σύμφωνα με τις αρχές, στόχος της επιχείρησης ήταν να εξαρθρωθεί συμμορία που στρατολογούσε παιδιά και εφήβους για να διακινούν ναρκωτικά, να διαπράττουν κλοπές, απαγωγές και δολοφονίες. Όμως, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα τονίζουν ότι επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στις φαβέλες της βραζιλιάνικης μητρόπολης.

 

Αρκετοί από τους διαδηλωτές κατηγόρησαν τον πρόεδρο της χώρας, τον Ζαΐχ Μπολσονάρο, πως διαπράττει «γενοκτονία» των μαύρων Βραζιλιάνων.

 

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι μαύροι είναι αυτοί που πεθαίνουν περισσότερο, είναι αυτοί που πεθαίνουν περισσότερο από τα πυροβόλα όπλα, είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, είναι αυτοί που εμβολιάζονται λιγότερο. Πρόκειται για πολιτική γενοκτονίας», δήλωσε η Ντάρα Σαντάνα ντε Καρβάλιου, που συμμετείχε στην πορεία.

 

«Είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε το τέλος της γενοκτονίας των μαύρων, για να απαιτήσουμε εμβόλια, θέσεις εργασίας και ίσα δικαιώματα», ανέφερε άλλος διαδηλωτής, ο Αλεσάντρο ντε Σάντους Βισόσα.

 

Παρόμοιες κινητοποιήσεις, που οργάνωσε η Συμμαχία των Μαύρων για τα Δικαιώματα, έγιναν στην Μπραζίλια, στο Σαλβαντόρ και στην οικονομική πρωτεύουσα Σάο Πάολο, όπου οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα κατά του Μπολσονάρο.

 

«Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του εξήραν τη σφαγή στη φαβέλα Ζακαρέζινιου, την τραγωδία κατά την οποία η αστυνομία σκότωσε 28 ανθρώπους εν ψυχρώ. Για αυτό ήρθαμε να διαδηλώσουμε», είπε ο Ζουάου ντε Ολιβέιρα, διαδηλωτής στο Σάο Πάολο.

 

Ακτιβιστές κατήγγειλαν «εξωδικαστικές εκτελέσεις» στη φαβέλα, τονίζοντας πως πολλοί από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους δεν ήταν ύποπτοι για τίποτε απολύτως. Ένα από τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει την ίδια άποψη: στην έφοδο στη Ζακαρέζινιου υπάρχουν ενδείξεις πως διαπράχθηκαν «αυθαίρετες εκτελέσεις», δήλωσε.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters