Ο Μπόρις Τζόνσον επιχείρησε να καταστείλει τους φόβους των Βρετανών καθώς οι οδηγοί υπό πανικό αδειάζουν τα πρατήρια καυσίμων σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση κάνει προετοιμασίες για να διασφαλίσει ότι οι εφοδιαστικές αλυσίδες είναι έτοιμες για τα Χριστούγεννα.

 

Δήλωσε ότι η κατάσταση στα βενζινάδικα βελτιώνεται, αν και σε πολλές περιοχές οι οδηγοί περνούν ώρες αναζητώντας καύσιμα ή κάθονται επί ώρες σε ουρές περιμένοντας να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των οχημάτων τους.

 

«Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε την κατάσταση να βελτιώνεται. Ακούμε από τη βιομηχανία ότι οι προμήθειες επιστρέφουν σε κανονικούς ρυθμούς και θα ήθελα πραγματικά να παρακαλέσω όλους να ασχοληθούν με τις δουλειές τους», δήλωσε ο Τζόνσον σε τηλεοπτική του εμφάνιση.

 

Τα σχόλια του Τζόνσον ήταν τα πρώτα από τότε που άρχισαν τα προβλήματα τροφοδοσίας στα καύσιμα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν οι εταιρείες καυσίμων ανέφεραν δυσκολίες στη μεταφορά βενζίνης και ντίζελ από τα διυλιστήρια στα πρατήρια καυσίμων, λόγω της έλλειψης οδηγών.


Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Κέιρ Στάρμερ, κατηγόρησε τον Τζόνσον και την κυβέρνηση ότι πέφτουν από «κρίση σε κρίση».

 

Παράλληλα, έχουν γίνει αυξανόμενες εκκλήσεις για να έχουν προτεραιότητα γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας.

 

Υπενθυμίζεται ότι ένας αέρας χάους έχει κυριεύσει τη Βρετανία, την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η έλλειψη οδηγών φορτηγών επηρέασε αρνητικά τις αλυσίδες εφοδιασμού και η άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών χονδρικής φυσικού αερίου οδήγησε τις εταιρείες ενέργειας σε πτώχευση.


Η έλλειψη οδηγών φορτηγού μετά το Brexit επιδεινώθηκε από τη διακοπή των εξετάσεων για τις επαγγελματικές άδειες οδήγησης φορτηγών κατά τη διάρκεια του lockdown.

 

Όλη αυτή η κατάσταση έχει σπείρει πανικό και έχει αυξήσει το φάσμα των διαδεδομένων ελλείψεων, ενώ έχει οδηγήσει και σε αυξήσεις των τιμών πριν από τα Χριστούγεννα.

 

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να περάσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα και μετά, όχι μόνο στο ζήτημα του εφοδιασμού των πρατηρίων βενζίνης αλλά σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας μας», δήλωσε ο Τζόνσον.

 

Για την αντιμετώπιση της έλλειψης οδηγών, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει μέτρα που είχε αποκλείσει προηγουμένως, όπως η έκδοση προσωρινών θεωρήσεων αδειών για 5.000 ξένους οδηγούς.

 

Έχει επίσης θέσει έναν περιορισμένο αριθμό οδηγών του στρατού σε κατάσταση αναμονής προκειμένου να αναπτυχθούν για να παραδώσουν καύσιμα εάν κριθεί απαραίτητο.

 

Μεταφορείς, πρατήρια καυσίμων και λιανοπωλητές λένε ότι δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις καθώς το έλλειμμα των οδηγών φορτηγών - που υπολογίζεται σε περίπου 100.000 - είναι τόσο έντονο ειδικά επειδή η μεταφορά καυσίμων απαιτεί πρόσθετη εκπαίδευση και άδεια.

 

Οι βιομηχανικοί όμιλοι δήλωσαν ότι η χειρότερη από τις ελλείψεις καυσίμων φαίνεται να εντοπίζεται στο Λονδίνο, στα νοτιοανατολικά και σε άλλες αγγλικές πόλεις.

 

Την ίδια ώρα έχουν ξεσπάσει αντιδράσεις καθώς οι οδηγοί αγωνίζονται για καύσιμα και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι κάποιοι γεμίζουν παλιά μπουκάλια νερού με καύσιμα.

 

«Δεν μπορώ να το πιστέψω-είναι τρελό», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σκέιντ, ένας 33χρονος οδηγός delivery που οδηγούσε για ώρες αναζητώντας καύσιμα στο Λονδίνο. «Λένε συνέχεια ότι δεν υπάρχει έλλειψη, αλλά υποθέτω ότι όλοι πανικοβάλλονται τώρα».

 

Η Ένωση Λιανοπωλητών Βενζίνης (PRA), η οποία εκπροσωπεί ανεξάρτητους εμπόρους λιανικής πώλησης καυσίμων που αντιπροσωπεύουν το 65% όλων των 8.380 βρετανικών πρατηρίων, δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η κρίση υποχωρεί.

 

Οι έμποροι λιανικής, οι οδηγοί φορτηγών και οι εταιρείες logistics έχουν προειδοποιήσει ότι οι τιμές για τα πάντα, από ενέργεια έως δώρα Χριστουγέννων αναμένεται να αυξηθούν λόγω της έλλειψης οδηγών φορτηγών.

 

Η βρετανική κοινοπραξία λιανικής πώλησης (BRC) προέτρεψε την κυβέρνηση να διευρύνει το μέγεθος και το εύρος του προσωρινού καθεστώτος θεωρήσεων των αδειών λέγοντας ότι θα χρειαστούν πολλοί μήνες ώσπου να υπάρξουν αρκετοί νέοι Βρετανοί οδηγοί για να καλύψουν τις ελλείψεις .

 

Οι Ευρωπαίοι οδηγοί από την άλλη έχουν επίσης δηλώσει ότι δεν θα αποδεχτούν την προσφορά για τη θεώρηση των αδειών, η οποία διαρκεί μόνο έως τις 24 Δεκεμβρίου.

 

Ορισμένοι Πολωνοί μεταφορείς είπαν ότι η προσφορά ήταν γελοία ενώ και η γερμανική εμπορευματική βιομηχανία πρόσθεσε ότι οι οδηγοί που έφυγαν μετά το Brexit δεν θα επιστρέψουν.

 

Με πληροφορίες του Reuters