Χρήστες του Facebook που παρακολουθούσαν βίντεο βρετανικής ταμπλόιντ με μια ομάδα μαύρων ανδρών, κατάπληκτοι είδαν αυτοματοποιημένο μήνυμα που τους ρωτούσε αν θα ήθελαν να «συνεχίσουν να παρακολουθούν βίντεο για πρωτεύοντα». 


Το συμβάν αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και την άμεση διερεύνηση της λειτουργίας που ευθυνόταν για την ειδοποίηση και που είναι αυτοματοποιημένη μέσω τεχνητής νοημοσύνης. 

 
Το βίντεο της Daily Mail που προφανώς δεν σχετιζόταν με κάποιο τρόπο με πρωτεύοντα, ήταν από τις 27 Ιουνίου του 2020 και παρουσίαζε στιγμιότυπα από μια λογομαχία μαύρων ανδρών με λευκούς πολίτες και αστυνομικούς. 

 

Facebook Apologizes For AI Labeling Black Men As ‘Primates’ In Video Gaffe


Προσφάτως, η Facebook ζήτησε συγγνώμη για αυτό που αποκάλεσε «απαράδεκτο λάθος», λέγοντας πως θα πραγματοποιούσε έλεγχο στη συγκεκριμένη λειτουργία ώστε «να αποτραπεί κάτι ανάλογο στο μέλλον». 
 

«Όπως έχουμε πει, ενώ έχουμε κάνει βελτιώσεις στην A.I μας, γνωρίζουμε πως δε είναι τέλεια και πως έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Ζητούμε συγγνώμη σε όποιον τυχόν είδε αυτές τις προσβλητικές συστάσεις» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ντάνι Λέβερ, εκπρόσωπος του Facebook. 


Οι Google, Amazon και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες βρίσκονται εδώ και χρόνια εν μέσω επικρίσεων, αλλά και υπό στενό έλεγχο για τις τάσεις, τις προτιμήσεις και τις προκαταλήψεις που προκύπτουν από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης τους.


Το Facebook έχει ένα από τα μεγαλύτερα ψηφιακά αποθετήρια στον κόσμο με φωτογραφίες ανεβασμένες από χρήστες, βάσει των οποίων «εκπαιδεύονται» οι αλγόριθμοι στην αναγνώριση προσώπων και πραγμάτων. 

 

Με πληροφορίες από New York Times