Περισσότερες από 100 συλλήψεις έγιναν χθες, στοχευμένα σε nail bars του Εδιμβούργου, του Λονδίνου και του Καρντίφ, καθώς οι βρετανικές αρχές έχουν βάσιμες υποψίες ότι ακριβώς στα καταστήματα αυτού του είδους υπηρεσιών ομορφιάς στεγάζονται πλέον σύγχρονα σκλαβοπάζαρα με θύματα μετανάστες που αναζητούν εναγωνίως εργασία. 

 

Η οργανωμένη επιχείρηση των βρετανικών αρχών κινήθηκε εναντίον περισσότερων από 280 ινστιτούτα μανικιούρ στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου της κυβέρνησης που αναζητά εστίες παράνομης εργασίας, υπό άθλιες συνθήκες, σε ολόκληρη τη χώρα. Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο υπουργός Μετανάστευσης, Ρόμπερτ Γκούντγουϊλ, σχολιάζοντας το βάρβαρο έγκλημα της μοντέρνας δουλείας που ανθίζει σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις και σε μία προσπάθεια η κυβέρνηση να διερευνήσει εις βάθος υποθέσεις τράφικινγκ. 

 

Από την εξακρίβωση στοιχείων που ακολούθησε των συλλήψεων διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις ήταν μετανάστες από το Βιετνάμ, τη Γκάνα, το Πακιστάν, τη Νιγηρία και την Ινδία, ενώ η συγκεκριμένη εκστρατεία των βρετανικών αρχών έχει ξεκινήσει από τις 27 Νοεμβρίου και συνεχιζόταν μέχρι και πρόσφατα τον Δεκέμβριο. 

 

Είχαν αποσταλεί προειδοποιητικά έγγραφα σε τουλάχιστον 68 φημισμένα nail bars απ' άκρη σ' άκρη στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πρόστιμα που θα άγγιζαν τις 20.000 λίρες για κάθε εργαζόμενο, του οποίου την παρουσία η επιχείρηση δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει, όμως, τότε δεν φάνηκε να συγκινείται κανείς από τους ιδιοκτήτες.

 

Γιατί, όμως, το ενδιαφέρον των αρχών στράφηκε πρωτίστως στα nail bars; Όπως έγινε γνωστό, εδώ και καιρό, οι αρχές υποψιάζονται ότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις λειτουργούν ως βιτρίνα του sex trafficking στη χώρα, τη στιγμή που είναι γνωστό, ότι πολλοί παράνομοι μετανάστες εργάζονται σε οίκους ανοχής ή ως εργάτες σε φυτείες κάνναβης

 

Ομοίως, οι βρετανικές αρχές μέσα στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσουν παρόμοιες επιχειρήσεις στους τομείς της καθαριότητας, των οικοδομικών εργασιών, των υπηρεσιών εστίασης και των ταξί, σε μία προσπάθεια να παταχθεί κάτι για το οποίο δεν προϊδέαζε το Brexit: την ανηλεή εκμετάλλευση των μεταναστών σε διάφορα πεδία της καθημερινότητας. 

 

Ο υπουργός Μετανάστευσης πάντως εμφανίστηκε σίγουρος ότι όλη αυτή η αστυνομική επιχείρηση θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους παραβιάζουν την περί μετανάστευσης νομοθεσία. "Η σύγχρονη δουλεία είναι ένα βάρβαρο έγκλημα που καταστρέφει τις ζωές των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας μας", εξήγησε χθες. 

 

Γιατί, όμως, το ενδιαφέρον των αρχών στράφηκε πρωτίστως στα nail bars; Όπως έγινε γνωστό, εδώ και καιρό, οι αρχές υποψιάζονται ότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις λειτουργούν ως βιτρίνα του sex trafficking στη χώρα, τη στιγμή που είναι γνωστό, ότι πολλοί παράνομοι μετανάστες εργάζονται σε οίκους ανοχής ή ως εργάτες σε φυτείες κάνναβης, κάτω από συνθήκες ολοκληρωτικής σκλαβιάς.

 

Οι σωματέμποροι συνήθως δελεάζουν τα θύματα τους μέσω του διαδικτύου, τάζοντας θέσεις εργασίας, σπουδές και ασφαλή καθημερινότητα, ωστόσο αυτό που τελικώς προσφέρουν είναι απειλές, εκβιασμοί και άθλιες εργασιακές συνθήκες στην καλύτερη περίπτωση, στη χειρότερη, τα θύματα τα περιμένει μία σίγουρη θέση στην πορνεία. 

 

Μόνο μέσα στο 2015 στη Βρετανία σημειώθηκαν 289 καταγγελίες για εκμετάλλευση μεταναστών σε εργασιακούς χώρους, ενώ σημειώθηκε 40% αύξηση σε ό,τι αφορά των αριθμό θυμάτων ανάλογης μεταχείρισης. 

 

Με στοιχεία από το BBC