Ο βραβευμένος με Όσκαρ, Τομ Χανκς παρότρυνε τους κινηματογραφιστές να αντιμετωπίζουν το θέμα του ρατσισμού στις παραγωγές πιο συχνά.

 

Ο ηθοποιός άφησε να εννοηθεί ότι η ιστορία των μαύρων και ο κοινωνικός αντίκτυπος του ρατσισμού υποεκπροσωπούνται στη βιομηχανία του κινηματογράφου και στο αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα.

 

Σε ένα άρθρο γνώμης για τους New York Times την Παρασκευή, λίγες μέρες μετά την 100ή επέτειο από τη σφαγή στη μάχη της Tάλσα, ο Χανκς έγραψε ότι η ιστορία «γράφεται κυρίως από λευκούς για λευκούς σαν κι εμένα, ενώ η ιστορία των Μαύρων - συμπεριλαμβανομένης της φρίκης στην Τάλσα - πολύ συχνά παραλείπεται».

 

«Μέχρι σχετικά πρόσφατα, η βιομηχανία της ψυχαγωγίας, η οποία βοηθά στη διαμόρφωση της ιστορίας και του παρελθόντος, έκανε το ίδιο. Αυτό περιλαμβάνει και δικά μου έργα» πρόσθεσε.

 

Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του είπε πως «η μυθοπλασία, που βασίζεται στην ιστορία πρέπει να απεικονίζει το βάρος του ρατσισμού στο έθνος μας για χάρη της επαλήθευσης και της αυθεντικότητας των ισχυρισμών της τέχνης».

 

Ο Χανκς πρωταγωνίστησε ή ήταν σε θέση παραγωγού για μια σειρά από ιστορικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, συμπεριλαμβανομένων των "Band of Brothers", "The Pacific" και "John Adams", και είχε επίσης τη δική του θέση σε ντοκιμαντέρ για την ιστορία των ΗΠΑ.

 

Το μήνυμά του προς τους κινηματογραφιστές και τους παραγωγούς έρχεται μετά από χρόνια συζητήσεων σχετικά με την έλλειψη ποικιλομορφίας στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

 

Ο Χανκς σημείωσε ότι η βιομηχανία του κινηματογράφου έχει αρχίσει να λέει μια μεγαλύτερη ποικιλία ιστοριών, επικαλούμενος τις τηλεοπτικές σειρές "Watchmen" και "Lovecraft Country" για την απεικόνιση της σφαγής στην Τάλσα.

 

Μελέτη της USC Annenberg Inclusion Initiative πέρυσι αποκάλυψε ότι το 32% των κορυφαίων ταινιών το 2019 παρουσίασε έναν ηθοποιό, που υποεκπροσωπείται, στον πρωταγωνιστικό ή δευτεραγωνιστικό ρόλο. Μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το ποσοστό 13% που καταγράφηκε το 2007, έτος που ξεκίνησε η συγκεκριμένη μελέτη.

 

Όμως, το πεδίο των υποψηφιοτήτων στις μεγαλύτερες τελετές απονομής βραβείων της βιομηχανίας προκαλεί συχνά κριτική για έλλειψη ποικιλομορφίας.

 

Η εκστρατεία #OscarsSoWhite απασχολεί αρνητικά τα Όσκαρ εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ οι Χρυσές Σφαίρες φέτος βρέθηκαν να εμπλέκονται σε διαμάχες σχετικά με τη συντριπτική παρουσία λευκών μελών.

 

Η σφαγή της Τάλσα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δύο ημέρες το 1921, είχε τον απολογισμό των 300 νεκρών Μαύρων από έναν Λευκό όχλο, ο οποίος κατέστρεψε μια κάποτε ακμάζουσα γειτονιά στην Οκλαχόμα, σε μια από τις χειρότερες πράξεις φυλετικής βίας στην ιστορία των ΗΠΑ.

 

Η 100ή επέτειος σηματοδοτήθηκε με εκδηλώσεις μνήμης στις Ηνωμένες Πολιτείες τη Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε επίσης ότι «Δεν ήταν μια ταραχή. Αυτή ήταν μια σφαγή - μεταξύ των χειρότερων στην ιστορία μας, και όχι η μόνη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

Με πληροφορίες του CNN