ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΑ τεύχη «Η ιστορία μιας πόλης» είναι απόπειρες μιας εγκάρσιας ανάγνωσης των γεγονότων που διαμόρφωσαν την Αθήνα. Όχι χρονολογικά αλλά μέσα από λοξές θεματικές. Π.χ. το αμέσως προηγούμενο τεύχος ήταν αφιερωμένο στην queer ιστορία της πόλης — και μοιράστηκε τη μέρα του Athens Pride.


Φέτος, όμως, η Ιστορία συγκρούστηκε μαζί μας μετωπικά. Δεν υπάρχει πια η πολυτέλεια ενός πλάγιου βλέμματος. Πρωταγωνιστήσαμε όλοι σε μια χρονιά που θα μείνει στην Ιστορία και κλόνισε εκ θεμελίων τη ζωή μας και την πόλη.


Οι ώρες του εγκλεισμού, ο φόβος, τα πένθη, οι δουλειές που καταστράφηκαν, οι φίλοι που έφυγαν χωρίς να τους κρατήσουμε το χέρι, ο ιδρωμένος ύπνος μας — όλα αυτά τα ιδιωτικά επεισόδια είναι μια συνταρακτική ιστορική στιγμή.


Συνεπώς, το φετινό αφιέρωμα ήταν μονόδρομος: η δύσκολη χρονιά του 2020.


Το γεγονός ότι δέχτηκαν να γράψουν σε αυτό πρόσωπα αγαπητά, από τους πιο ετερόκλητους κόλπους της κοινωνίας, βοηθάει να εκφραστεί το ανεξίθρησκο πνεύμα της LiFO.


Εκείνο, όμως, που βοήθησε πιο πολύ ώστε αυτό το τεύχος να αποκτήσει μια θερμότητα σπάνια είναι ότι όλοι έγραψαν πράγματα μύχια και ειλικρινή. Και πολύτιμα.


Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς. Κι ευχόμαστε, έτσι όπως ένωσε αυτή η χρονιά, σε αυτό το αφιέρωμα, την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη μάνα ενός δολοφονημένου ράπερ, έτσι να βρεθούμε όλοι ξανά μαζί, την άλλη άνοιξη, στους ανοιχτούς δρόμους.