ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Δεν είχε περάσει ούτε μία ώρα μετά τη λήξη του τελικού Αγγλίας – Ιταλίας του Euro 2020, όταν ρατσιστές χούλιγκανς βανδάλισαν την τοιχογραφία του Μάρκους Ράσφορντ στο Μάντσεστερ, η οποία ήδη αποκαταστάθηκε.

 

Ο Ράσφορντ, ο Μπουκαγιό Σάκα και ο Τζέιντον Σάντσο δέχθηκαν ρατσιστικές επιθέσεις, επειδή έχασαν τα πέναλτι, και η Αγγλία το κύπελλο.

 

Η απάντηση των πολιτών ήταν άμεση και μαζική.

 

Εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης αναρτήθηκαν στη βανδαλισμένη τοιχογραφία του Ράσφορντ, και πολλοί κρατώντας πλακάτ του κινήματος Black Lives Matter διαδήλωσαν ειρηνικά κατά του ρατσισμού.

 

Πηγή: Manchester Evening News

 

Απάντηση στον ρατσισμό
Πλημμυρισμένη με μηνύματα συμπαράστασης εκατοντάδων πολιτών, χθες το πρωί, η βανδαλισμένη από ρατσιστές τοιχογραφία του Μάρκους Ράσφορντ. Φωτ.: Danny Lawson/PA Images via Getty Images/Ideal Image

 

• • •

 

ΤΑ ΝΕΥΡΟ-ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Η Χιλή είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που σχεδιάζει να ενσωματώσει στο Σύνταγμά της την προστασία των ανθρώπινων σκέψεων των πολιτών της από τεχνολογίες που αποσκοπούν «να αυξήσουν, να μειώσουν ή να διαταράξουν» τη διανοητική ακεραιότητά τους.

 

Δύο νομοσχέδια — ένα συνταγματικό και ένα για τη νευρο-προστασία — θα καθιερώσουν τα νευρο-δικαιώματα των Χιλιανών, μεταξύ των οποίων τα δικαιώματα της προσωπικής ταυτότητας, την ελεύθερη βούληση, τη διανοητική ιδιωτικότητα, την ίση πρόσβαση σε τεχνολογίες γνωσιακού εμπλουτισμού, και την προστασία έναντι αλγοριθμικών μεροληψιών. 

 

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Alberto Hurtado της Χιλής, Abel Wajnerman Paz, το νομοσχέδιο νευρο-προστασίας περιλαμβάνει μια καινοτόμο ερμηνεία της διανοητικής ιδιωτικότητας (δηλαδή, τον έλεγχο της πρόσβασης στα νευρο-δεδομένα μας και στις πληροφορίες σχετικά με τις νοητικές διεργασίες και καταστάσεις που μπορεί να αποκτηθούν μέσω ανάλυσής τους). Με άλλα λόγια, προτείνει να αντιμετωπίζονται τα νευρο-δεδομένα ως ειδικό είδος πληροφορίας που εντέλει σχετίζονται με το ποιοι είμαστε, και ενμέρει ορίζουν την ταυτότητά μας.  

 

Η πρωτοβουλία των Χιλιανών είναι σημαντική. Ωστόσο, το βάρος αναπόφευκτα πέφτει σε διεθνείς οργανισμούς που θα πρέπει να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, να οριοθετήσουν τις επιτρεπόμενες χρήσεις της νευροτεχνολογίας, και ενδεχομένως να συμπεριλάβουν τα νευρο-δικαιώματα στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

 

Πηγή: Rest of World, Scientific American, Neurorights Initiative – Columbia University

 

Απάντηση στον ρατσισμό
Η Χιλή είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που σχεδιάζει να ενσωματώσει στο Σύνταγμά της την προστασία των ανθρώπινων σκέψεων από πιθανές χειραγωγήσεις μέσω νευροτεχνολογιών.

 

• • •

 

ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ, ΑΝΤΡΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Στο Ισραήλ, μια παντρεμένη Εβραία γυναίκα στις πέντε που θέλει να χωρίσει μπορεί να παραμένει παντρεμένη παρά τη θέλησή της, ενίοτε επί πολλά έτη, σύμφωνα με την Ένωση Mavoi Satum που τις υποστηρίζει.  

 

Χιλιάδες Ισραηλινές εμποδίζονται να χωρίσουν, διότι ο εβραϊκός νόμος προβλέπει ότι μόνον ο άνδρας μπορεί να θέσει τέλος στη συζυγική ένωση. 

 

Σύμφωνα με τον παραδοσιακό ιουδαϊσμό, μια γυναίκα που χωρίζει από τον άνδρα της δίχως να αποκτήσει από αυτόν το gett, την πράξη χωρισμού, δεν μπορεί να ξαναπαντρευτεί, τα δε παιδιά που θα αποκτήσει μετέπειτα θεωρούνται mamzerim (μπάσταρδα). Τίποτα από αυτά δεν ισχύει για τον άντρα που η γυναίκα του αρνήθηκε να του δώσει διαζύγιο.

 

Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, οι ακτιβίστριες δημιούργησαν φέτος ένα επίσημο λόμπι στον ισραηλινό κοινοβούλιο, και ένας από τους στόχους τους είναι να συμμετέχουν γυναίκες στα θρησκευτικά δικαστήρια. Πολλές γυναίκες έχουν επηρεαστεί από το κίνημα #MeToo, που τις βοήθησε να υπερασπιστούν πιο αποφασιστικά τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με τη δικηγόρο Katy Bisraor.

 

Πηγή: Le Temps

 

Απάντηση στον ρατσισμό
Στο Ισραήλ, μια παντρεμένη γυναίκα Εβραία στις πέντε που θέλει να χωρίσει μπορεί να παραμένει παντρεμένη παρά τη θέλησή της, ενίοτε επί πολλά έτη.

 

• • •

 

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ ΛΑΘΟΣ

Αν μια μετοχή αυξήθηκε 20% το πρώτο έτος, και μετά μειώθηκε 20% το δεύτερο έτος, αυτό δεν σημαίνει ότι ούτε κέρδισε ούτε έχασε.

 

Στην πραγματικότητα, έχασε 4% της αξίας της στα δύο έτη.

 

Για μετοχή αξίας 100 ευρώ, το 120 του πρώτου έτους θα μειωθεί κατά 24 το δεύτερο, άρα η αξία της θα είναι ίση με 96.

 

• • •

 

Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΤΟΥ SAMARITAINE

Τις προάλλες εγκαινιάστηκε το πολυκατάστημα La Samaritaine στο Παρίσι, ηλικίας άνω των 100 ετών, ύστερα από πολυετή ανακαίνιση.

 

Αρχιτέκτονας δύο κτηρίων του, ο Ανρί Σωβάζ (1873 – 1932), υπήρξε από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Αρ Νουβό (villa Majorelle, Νανσύ, 1902), της Αρ Ντεκό (La Samaritaine, Studio Building) και του πρώιμου αρχιτεκτονικού μοντερνισμού στη Γαλλία. 

 

Πρωτοπόρος επίσης των κατοικιών χαμηλού κόστους, ο Σωβάζ κατασκεύασε στο Παρίσι τα χρηματοδοτημένα από το δημόσιο συγκροτήματα κατοικιών που ενσωμάτωναν τις αρχές υγιεινής της εποχής (π.χ. στην οδό Trétaigne στο 18ο διαμέρισμα). 

 

Απάντηση στον ρατσισμό
Το υπερπολυτελές Studio Building, στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού, ανήκει από το 1975 στα Ιστορικά Μνημεία.

 

Απάντηση στον ρατσισμό
Η είσοδος του Studio Building.