ΑΧΡΕΙΑΣΤΗ ΕΝΤΑΣΗ

Η ένταση που προκλήθηκε από την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Τουρκικού Σπιτιού» στη Νέα Υόρκη, και άκαιρη ήταν και αχρείαστη.

 

Ούτε η Λευκωσία ούτε η Αθήνα αγνοούν τόσο το καθεστώς λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσο και την εκπροσώπησή του από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στις ΗΠΑ. Συνεπώς, καταλαβαίνουν τις λεπτές ισορροπίες που θα πρέπει να κρατούν. Ο μόνος εύλογος λόγος των δημοσίων αντιδράσεών τους φαίνεται πως ήταν να κατευνάσουν τις οργίλες αντιδράσεις εθνικιστικής έμπνευσης Ελλήνων, Κυπρίων, και Ελληνοαμερικανών.

 

Θα αρκούσε η χθεσινή δήλωση του Αρχιεπισκόπου με την οποία εκφράζει τη λύπη του για «την οδύνη» που άθελά του προκάλεσε σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς, δίχως να έχουν υπάρξει οι δημόσιες παρεμβάσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας. Διότι ο τελικός απολογισμός μάλλον αρνητικός είναι.

 

• • •

 

Ο ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

Δεν υπάρχει Πορτογάλος που να μην τον ξέρει. 

 

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο 60χρονος υποναύρχος, Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο, ανέλαβε επικεφαλής της ειδικής ομάδας, αποτελούμενη από προσωπικό προερχόμενο από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, για να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα του εμβολιασμού.

 

Πριν από μερικές μέρες δήλωσε ότι «νικήσαμε τον ιό». Όντως, οι εμβολιασμένοι με μία δόση αγγίζουν το 86% και «συνήθως σε έναν μήνα αυτό συμβαίνει και με τη δεύτερη δόση», ο υποναύαρχος δήλωσε σε συνέντευξή του. Σημείωσε, επίσης, ότι ο εμβολιασμός των νέων ηλικίας 12 έως 19 ετών ξεπέρασε το 85%, και αυτό «είναι πολύ διότι ένα 5 με 6% αναρρώνουν από την covid-19 και δεν μπορούν να εμβολιαστούν».

 

Είναι δικαίως ο ήρωας της Πορτογαλίας. Η χώρα του είναι πρώτη στον κόσμο όσον αφορά το ποσοστό εμβολιασμένων στον πληθυσμό.

 

Ο πρώην κυβερνήτης υποβρυχίου δεν απολογείται που κυκλοφορεί με στολή παραλλαγής, διότι ήθελε να στείλει το μήνυμα του καλέσματος στα όπλα: «Αυτή η στολή... υπήρξε συμβολική για να καταλάβουν τα άτομα την ανάγκη να σηκώσουν το μανίκι τους και να πολεμήσουν τον ιό».

 

Ο αναπληρωτής καθηγητής δημόσιας υγείας, Τιάγκο Κορέια, θεωρεί υπερβολική την άποψη των πολιτών ότι ο Γκουβέια ε Μέλο ήταν ο κύριος παράγοντας της επιτυχίας του προγράμματος. Απεναντίας, πιστεύει ότι καθοριστικός παράγοντας υπήρξε η παραδοσιακά θετική στάση των Πορτογάλων απέναντι στους εμβολιασμούς, και η ανυπαρξία σημαντικού αντιεμβολιαστικού κινήματος. Ωστόσο, συμπληρώνει, χάρη στη στρατιωτική του υποδομή κατάφερε να ξεπεράσει τα των πολιτικών και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό.

 

Σύντομα, ο υποναύαρχος θα μπορεί ασφαλώς να πει ότι η αποστολή εξετελέσθη, αλλά ο ίδιος επιμένει να προειδοποιεί ότι «κερδίσαμε μια μάχη. Δεν ξέρω αν κερδίσαμε τον πόλεμο εναντίον του ιού. Αυτός είναι παγκόσμιος πόλεμος».

 

Πηγή: AP, The Portugal News

 

henrique gouveia e melo
Ο υποναύρχος, Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο, επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμού στην Πορτογαλία. Φωτ.: ΑΡ

 

• • •

 

Η ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ

Φαίνεται πως διεθνώς φυσάει αέρας αλλαγής των εργασιακών συνθηκών των οδηγών-διανομέων.

 

Σε χθεσινή ψηφοφορία-ορόσημο, η πόλη της Νέας Υόρκης έθεσε περιορισμούς στις app εταιρείες και ελάχιστα στάνταρ εργασίας για τους διανομείς ― πρώτη μεγάλη πόλη στις ΗΠΑ.

 

Το νέο πακέτο έξι κανονισμών επιτρέπει την πρόσβαση των διανομέων στις τουαλέτες των εστιατορίων, θέτει όρια στο πόσο μακριά μπορεί να τους ζητηθεί να μετακινηθούν, καθορίζει ελάχιστη αμοιβή ανά διαδρομή και διασφαλίζει ότι το φιλοδώρημα πάει στους εργαζόμενους.

 

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δήλωσε: «Η βασική ανθρώπινη αξιοπρέπεια των διανομέων, πολλοί από τους οποίους είναι είναι μετανάστες, αγνοήθηκε για υπερβολικά μεγάλο διάστημα στην χώρα. Η πόλη της Νέας Υόρκης τίθεται επικεφαλής στην αλλαγή αυτού του κλάδου με ένα νομοθετικό πακέτο που θα παρέχει στους διανομείς τα δικαιώματα που δικαιούνται».

 

Πηγή: THE CITY, MarketPlace

 

H Νέα Υόρκη πρωτοπορεί στην προστασία των διανομέων
Διανομέας στην Αστόρια στον τυφώνα Ida. Φωτ: THE CITY

 

• • •

 

ΤΟ ΓΚΕΤΟ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ

Η 23η Σεπτεμβρίου είναι Εθνική Μέρα Μνήμης στη Λιθουανία για τα θύματα της γενοκτονίας των Λιθουανών Εβραίων. Από 23 έως 25 Σεπτεμβρίου 1943 μεταφέρθηκαν περίπου 8.000 Εβραίοι από το γκέτο της Βίλνιους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και εκατοντάδες θανατώθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό Ponary. 

 

Με την σχεδόν εκκένωση του γκέτου της Βίλνιους, γνωστής ως «Ιερουσαλήμ του Βορρά», επήλθε  σχεδόν πλήρης εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας στη Λιθουανία, στην οποία το 95% από τους 208.000 Εβραίους δολοφονήθηκαν.

 

Πηγή: The Jerusalem Post

 

vilnius ghetto lithuania
Η κύρια είσοδος στο γκέτο της Βίλνιους στη Λιθουανία κατά τη διάρκεια του Β΄ΠΠ. Φωτ.: United States Holocaust Memorial Museum, courtesy of William Begell

 

• • •

 

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Άρνολντ Νιούμαν, Ιγκόρ Στραβίνσκι, Νέα Υόρκη, 1946.
Άρνολντ Νιούμαν, Ιγκόρ Στραβίνσκι, Νέα Υόρκη, 1946.