—  Φωτεινή, πώς συνδυάζεις τη μόδα με το illustration;

Η μόδα και το illustration υπήρχαν ανέκαθεν στη ζωή μου, με τρόπους που δεν αντιλαμβανόμουν πάντα απολύτως. Δηλαδή από πολύ μικρή ηλικία είχα την τάση προς τη ζωγραφική και το ρούχο. Στην πορεία, στο τέλος της εφηβείας, κατέληξα να σπουδάζω σχέδιο μόδας και κατά τη διάρκεια των σπουδών μου είδα πώς οι δυο μεγάλες μου αγάπες μπορούν να συνδυαστούν τέλεια, κι έτσι έγινε.

 

—  Υπάρχει ένα ρούχο-αξεσουάρ που δεν θα φύγει ποτέ από την ντουλάπα σου;

Νομίζω ότι τα vintage δερμάτινα κομμάτια που έχω ή που κατά καιρούς thrift-άρω. Το κόλλημα ξεκίνησε γύρω στα 16, όταν μου έδωσε η μητέρα μου ένα vintage ’80s δερμάτινο τζάκετ της και δεν το έβγαλα από πάνω μου μέχρι  που κυριολεκτικά έλιωσε. Δεν αγοράζω νέας κοπής δερμάτινα, αυτά τα κομμάτια, χρησιμοποιημένα από προηγούμενες δεκαετίες, έχουν ένα ιδιαίτερο vibe. 

 

Νομίζω ότι η πανδημία, μέσα σε όλα τα άσχημα, έχει φέρει και αλλαγές που ήταν αναγκαίες σε πολλούς τομείς και χώρους, ένα ταρακούνημα γενικότερο. Χαίρομαι που βλέπω το diversity σε σώματα, τόνους δέρματος, υφές, ύψη, ηλικίες κ.λπ. να εξαπλώνεται όλο και περισσότερο.


—  Πώς αποφάσισες να ξεκινήσεις το shop σου «Into the light clothing»;

Η ιδέα ήρθε σε μια περίοδο που ήμουν έτοιμη για πολλές αλλαγές στη ζωή μου, για μια απόπειρα να δοκιμάσω τον εαυτό μου στο branding και στο Instagram branding & marketing πιο συγκεκριμένα. Ο έρωτας με τα vintage ρούχα, πάλι, ήταν κάτι που ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία –άλλο ένα κόλλημα που οφείλω στη μητέρα μου–, από ένα mindset καθόλου ελληνικό όσον αναφορά τα second-hand ρούχα. Άλλος ένας παράπλευρος σκοπός ήταν το να έχω ένα έξτρα εισόδημα, γιατί ήμουν σε φάση που σκεφτόμουν σοβαρά να ξεκινήσω νέες σπουδές και ήθελα να έχω ένα side hustle που δεν θα μου στοίχιζε τόσο ψυχολογικά όσο μια τυπική part-time απασχόληση. Ήθελα να έχω μια δουλειά που να με εμπνέει κάθε μέρα και μέχρι στιγμής μπορώ να πω πως με μικρά και σταθερά βήματα το πετυχαίνω.

 

foteini traka
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

—  Πώς θα χαρακτήριζες τον κόσμο της μόδας σήμερα;

Exciting, ξανά, επιτέλους! Τα τελευταία χρόνια με είχε απογοητεύσει πάρα πολύ. Είχε επικρατήσει μια μονοτονία και μια αλαζονεία πολύ αλλόκοτη, κατά την άποψή μου. Νομίζω ότι η πανδημία, μέσα σε όλα τα άσχημα, έχει φέρει και αλλαγές που ήταν αναγκαίες σε πολλούς τομείς και χώρους, ένα ταρακούνημα γενικότερο. Χαίρομαι που βλέπω το diversity σε σώματα, τόνους δέρματος, υφές, ύψη, ηλικίες κ.λπ. να εξαπλώνεται όλο και περισσότερο.

 

—  Με τι ασχολείσαι αυτόν τον καιρό;

Με το brand μου, που αποτελείται από hand-picked vintage συλλογές: Into The Light (ig: @intothelightclothing – έρχεται και website κανονικό σύντομα, πέραν του Depop!), με το Instagram ως content creator (ig: @super.foteini), με το freelance styling και, γενικά, με τους επαγγελματικούς μου στόχους.

 

—  Τι φοράς σήμερα και πόσο κοστίζει;

Φόρεμα Nidodileda (€182), καπαρντίνα vintage/thrifted, μπότες Zara (€80), κοσμήματα και ζώνη vintage/thrifted, τσαντάκι Hvisk (€115).

 

— Πού πηγαίνεις τώρα;

Να φωτογραφίσω «υλικό»! 

 

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.