ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ διατηρήσεις το στοιχείο της έκπληξης στο φαγητό σε ένα μαγαζί με μετρημένο μενού; Πέρα από το να το ανανεώνεις συχνά με πιάτα εξίσου καλοδουλεμένα με αυτά που άφησες πίσω, ο τρόπος είναι να έχεις για μπούσουλα την εποχικότητα, να στήνεις pop-up νόστιμες φάσεις, να μην κάθεσαι σε ησυχία, να παρουσιάζεις αυτό που δεν έχει γίνει ακόμα, κι ας φαίνεται σε κάποιους ρίσκο. 

 

Όλα τα παραπάνω περιγράφουν τον τρόπο που δουλεύει ο Άνταμ Κοντοβάς, ο οποίος συζητήθηκε έντονα αυτή την περίεργη για την εστίαση χρονιά, μια και είναι ένας σεφ που δεν συναντάμε σε ένα τυπικό εστιατόριο. Το ασυνήθιστο σε όλα του Kobra άνοιξε τον περασμένο Ιούνιο στα Εξάρχεια, συστήθηκε ως «δημιουργικό χάος» και «ασυνάρτητο πείραμα», είναι ένα μπαρ που όσο αντισυμβατικό είναι το design του άλλο τόσο είναι και το φαγητό του. 

 

Τώρα που η καθημερινότητα είναι ανιαρή μακριά από τη διασκέδαση του φαγητού, η ομάδα του Kobra παρουσιάζει κάτι για να μας εξιτάρει και να ενεργοποιηθεί ξανά και δημιουργικά η ίδια.

 

Μετά τις απαραίτητες συστάσεις, να πω ότι σε αυτό το κείμενο δεν θα διαβάσετε ένα προς ένα τα συστατικά κάποιου πιάτου, ούτε θα δείτε φωτογραφίες του, και υπάρχει λόγος. Μπορείτε να συνεχίσετε την ανάγνωση και θα καταλάβετε το γιατί. 

 

O χαρισματικός σεφ, λοιπόν, αγαπά τη fusion σκέψη και προσέγγιση στη γεύση, βασίζεται στα ντόπια προϊόντα, έχει αφοσιωθεί στις ζυμώσεις, στο pickling και άλλες παραδοσιακές μορφές διατήρησης υλικών που ξαναήρθαν στο προσκήνιο, χρησιμοποιεί και μαγειρεύει κάθε κομμάτι από το ψάρι και το κρέας που θα πέσει στα χέρια του. 

 

Παράλληλα, στο Kobra είδαμε να κολλάνε post-it χαρτάκια στα πιάτα μας, να σερβίρουν τα (φανταστικά) noodles τους μέσα στο κλασικό κουτί τους, να παρουσιάζουν το φαγητό τους μέσα σε σακουλάκι, να βάζουν το προχωρημένο τοστ τους μέσα σε διάφανο πλεξιγκλάς κουτί, ενώ, λίγο μετά, αρχίσαμε να μιλάμε για τα sandos που τρεντάρουν στο αθηναϊκό delivery. 

 

Προερχόμενος από κουζίνες απαιτήσεων, ο Άνταμ Κοντοβάς αξιοποίησε την εστιατορική του εμπειρία, χαλαρώνοντας την έννοια του fine dining και ανεβάζοντας την ένταση του street food – έτσι, τα συνδύασε ιδανικά. Εκείνος λέει ότι δημιούργησε ένα μενού που δεν είναι εύκολο να το κατηγοριοποιήσει, εγώ λέω ότι φέτος το καλοκαίρι απολαύσαμε σοβαρό φαγητό που στεκόταν με την ίδια ευκολία τόσο στην μπάρα όσο και στο τραπέζι. 

 

πίκλες kobra
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO 

 

Μόλις η εστίαση μπήκε σε δεύτερο lockdown, το Kobra παρουσίασε τα τοστ του, ένα πρωτότυπο delivery μενού μέσα σε αφράτο ψωμί μπριός. Μετά από πέντε μήνες και περιμένοντας το άνοιγμά της, η κουζίνα της οδού Ναυαρίνου πειραματίζεται για ακόμα μία φορά, βάζοντας ξανά το φαγητό της σε custom κουτιά. Μόνο που αυτήν τη φορά δεν είναι διάφανα και υπάρχει λόγος. Τώρα που η καθημερινότητα είναι ανιαρή μακριά από τη διασκέδαση του φαγητού, η ομάδα του Kobra παρουσιάζει κάτι για να μας εξιτάρει και να ενεργοποιηθεί ξανά και δημιουργικά η ίδια. 

 

Το «experiment one», το πρώτο κουτί που θα είναι διαθέσιμο για δύο μέρες αυτή την εβδομάδα, έχει κόκκινο χρώμα, κάτι που σημαίνει ότι κρύβει μια συνταγή με βάση το κρέας. Από κει και πέρα, η ομάδα δεν θέλει να αποκαλύψει κάτι παραπάνω γι’ αυτό, εκτός από το ότι παντρεύει διαφορετικές κουζίνες και υψηλές τεχνικές, προσφέρεται με take-away και μπορείτε να τηλεφωνήσετε για να το παραλάβετε, καθώς θα διατίθεται μόνο σε δέκα κομμάτια την Πέμπτη 1/4 και άλλα δέκα την Παρασκευή 2/4. 

 

Το επόμενο διάστημα θα φτιαχτούν άλλα δύο κουτιά, το μπλε, που θα κρύβει ένα πιάτο βασισμένο στο ψάρι, και το πράσινο, που θα έχει μια veggie πρόταση – δεν ξέρω πότε ακριβώς θα κυκλοφορήσουν αυτά, θα ενημερωθούμε όλοι από τα social media. Αυτό που ξέρω είναι ότι αυτά τα κουτιά θέλουν να μας εισαγάγουν σε κάτι νέο, βασισμένο πάντα στον Kobra style τρόπο μαγειρικής. 

 

Αφού φάτε, λοιπόν, κρατήστε το σχεδιασμένο από το Studiomateriality κουτί – πρόκειται για ένα design αντικείμενο με τη χαρακτηριστική υπογραφή του Μίλτου Κοντογιάννη, που μπορεί να αποδειχτεί συλλεκτικό. Γενικά, κάτι συμβαίνει σε αυτό το μαγαζί, προτείνω να το παρακολουθήσετε. 

 

Kobra, Ναυαρίνου 11, Εξάρχεια, 210 3638134