Η «σύγχρονη δουλεία» που επιβάλλει το ποινικό σύστημα των ΗΠΑ

Στο ντοκιμαντέρ «13th» η Ava DuVernay διερευνά πώς η κατάργηση της δουλείας με τη 13η τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ οδήγησε στη μάστιγα μαζικής φυλάκισης στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται ο συστημικός ρατσισμός.

The LiFO team ,

Ένας στους τέσσερις κρατούμενους σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρόβλημα της μαζικής φυλάκισης, το οποίο βιώνουν περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια Αμερικανοί (συμπεριλαμβανομένου ενός δυσανάλογου αριθμού μαύρων και Λατίνων κρατουμένων) με τα δικαιώματά τους να καταργούνται για πάντα, αποτελεί το επίκεντρο του εξαιρετικού, υπογείως εμπρηστικού, ντοκιμαντέρ της Ava DuVernay,13th*.

 

Συνδυάζοντας αρχειακό υλικό με μαρτυρίες ακτιβιστών, μελετητών, πολιτικών, ιστορικών και πρώην φυλακισμένων, γυναικών και ανδρών για το σύστημα φυλακών των ΗΠΑ, η σκηνοθέτις Ava DuVernay εξετάζει πώς η ιστορία της φυλετικής ανισότητας της χώρας οδηγεί στη φρίκη της μαζικής ποινικοποίησης και την εκτεταμένη αμερικανική κερδοσκοπική, ιδιωτική βιομηχανία φυλακών των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Η ταινία είναι μια παραγωγή του Netflix, υποψήφια για Όσκαρ, έχοντας κερδίσει το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στα Emmys, τα BAFTAs και τα NAACP Image Awards.

 

*Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ, «13th», αναφέρεται στη 13η τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ που επικυρώθηκε λίγο μετά το τέλος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου και κατάργησε την υποδούλωση και την ακούσια δουλεία εκτός εάν εφαρμόζεται ως τιμωρία για έγκλημα.

 

Πηγή: Netflix

 

Lifo Picks
 
 
 
 
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ / Lifo Picks